Ți s-a întâmplat vreodată să mâzgălești, aparent fără niciun sens, pe o hârtie în timpul unui apel telefonic sau la o ședință ori la un curs? Fără să îți dai seama, acel gest era o formă simplistă de terapie prin desen.

Desenul poate fi un act de îngrijire de sine, explică specialiștii, care te ajută să te eliberezi de stres și să te concentrezi asupra momentului prezent.


Terapia prin artă este practicată, de altfel, încă din anii 1940, și se bazează pe faptul că activitățile artistice produc efecte benefice prin capacitatea de a face persoanele să-și exprime non-verbal emoțiile negative.


Suntem ceea ce gândim cel mai adesea, iar cum uneori te poți simți copleșit de știri negative care îți sporesc anxietatea, nu este întotdeauna ușor să gândești pozitiv. Iată cum poți alunga influențele negative prin creativitate și desen, grație unor tehnici simple:


1. Desenează forme. Nu trebuie să fii artist ca să experimentezi terapia prin desen, încearcă să desenezi diverse forme și hașurează-le după cum simți. Poți adăuga culoare sau nu, eliberează-ți sentimentele și observă unde te va conduce desenul. Nimeni nu te judecă aici, lasă-te purtat de imaginație și descarcă-ți emoțiile pe hârtie.


2. Desen dintr-o linie. Linia este cea mai simplu de desenat, dar poate crea multă emoție. Încearcă să creezi desene simple, minimaliste, cum ar fi un profil sau conturul unei case, orice idee este binevenită, iar rezultatul nu trebuie să fie o operă de artă, important este să te detașezi și să rămâi ancorat în momentul prezent.




3. Mandale. Desenul unei mandale poate fi o experiență foarte calmă și meditativă, care te va ajuta să te relaxezi. În sanscrită, mandala înseamnă cerc, poți începe să îl desenezi cu creionul. Adaugă diverse motive după inspirație și apoi colorează-le după cum simți. Nu te grăbi, bucură-te de fiecare moment de creativitate.


4. Peisaje cu semnificații. Desenează un munte și o vale, muntele poate reprezenta un moment în care ai fost fericit, iar valea un moment de tristețe. Scrie în fiecare dintre cele două elemente ce te-a făcut să te simți așa și reflectează la acele momente. Fiecare dintre noi avem suișuri și coborâșuri în viață și, exact ca în aceste desene, important este să găsim echilibrul.


5. Desenează o inimă. Umple această inimă cu lucrurile pentru care ești recunoscător în viața ta, poți desena persoane, animale de companie sau activitățile tale preferate.


6. Arbore genealogic altfel. Desenează un arbore și scrie în dreptul fiecărei ramuri numele celor care au avut un impact pozitiv în viața ta, în diverse momente. Concentrează-te pe sentimentele benefice pe care le simți când te gândești la aceste persoane.


7. Ancora. Cu toții știm cum arată o ancoră. Deseneaz-o astfel încât să o umpli cu lucrurile și persoanele care îți aduc stabilitate și putere în viața ta și bucură-te de sentimentul de recunoștință care își face loc în inima ta.


8. Desenează cum arată în viziunea ta o zi perfectă. Unde ai merge? Ce ai face? Ce anume din această zi perfectă ai putea face chiar astăzi?


9. Creează un timeline și evidențiază vizual cele mai importante momente din viața ta. Acest moment de reflecție interioară îți va aduce mai multă claritate și un sentiment de echilibru.


10. Desene florale. Când ești obosit, detensionează-te desenând flori și vei constata că te simți energizat și cu mintea mai limpede. Ce poți încerca – combină desenul florilor cu scris și creează un tablou motivațional, doar pentru tine.


Ca reguli generale, atunci când desenezi încearcă să nu ștergi sau să eziți prea mult, nu te întreba dacă desenul tău este bun sau nu, dacă ai cele mai bune proporții, pur și simplu lasă-te dus de val și bucură-te de moment.


Îți recomandăm pentru desenele tale creioanele colorate Faber-Castell sau Caran d’Ache, markerele acuarelă Albrecht Durer, markerele pensulă de la Tombow  și orice altceva îți stârnește inspirația din secțiunea dedicată pentru artă de pe deScris: www.descris.ro/de-arta