Există mai multe motive care susțin ipoteza ce afirmă că un jurnal îți poate îmbunătăți viața în diferite aspecte. De la jurnale de călătorie, jurnale de ”un rând pe zi” la jurnale ale viselor sau jurnale de recunoștință, notarea periodică a observațiilor și experiențelor prin care trecem aduce mai multă claritate și o mai bună înțelegere a sentimentelor și emoțiilor.


Scrisul poate deveni ritualul tău zilnic!

Cum te poate ajuta un jurnal? Iată doar 5 mari exemple.


1. Fixarea și atingerea obiectivelor.


Odată ce ai stabilit obiectivele pe care vrei să le realizezi, notarea lor într-un jurnal te poate ajuta să monitorizezi progresul și să îți păstrezi vie determinarea. Vizualizarea pașilor mici pe care îi faci, prin notițele create, te aduce mai aproape de scopul final. Traseul poate fi dificil, dar atunci când ”traduci” scopul în etape lucrurile se rezolvă mai ușor. Să zicem că vrei să atingi greutatea ideală, atunci va trebui să adopți un stil de alimentație sănătos. În acest caz, una dintre modalitățile de a atinge succesul este să-ți creezi un plan alimentar săptămânal care să creioneze mesele tale – îți notezi în avans meniul și lista de cumpărături care nu trebuie să-ți lipsească.


Cu fiecare zi notată în agendă vei fi mai aproape de a-ți atinge obiectivul.


2. Reducerea sau eliminarea stresului.


În fiecare zi suntem influențați de elemente externe care, de multe ori, sunt independente de noi.
Un jurnal este o metodă excelentă de a reduce anxietatea și stresul, fiind o unealtă recunoscută de specialiști pentru îmbunătățirea sănătății mintale. Poți gestiona starea de dispoziție prin urmărirea emoțiilor zilnice și identificarea triggerilor ce pot declanșa gânduri negative sau comportamente nedorite. Aceste notițe pot fi o ocazie de a vorbi cu tine însuți cu blândețe și înțelegere, pentru a păstra o atitudine pozitivă și a-ți canaliza energia spre lucrurile care îți aduc beneficii.


3. Creșterea productivității.


Fie că studiezi sau ai deja un job, cu siguranță ești interesat de eficientizarea timpului de lucru. Crearea unor scheme de parcurs și bifarea etapelor esențiale te pot ajuta să te concentrezi mai ușor și să eviți să te lași copleșit de sarcinile zilnice. Personalizează, colorează, evidențiază!


4. Declutter mental.


Suntem din ce mai ocupați în viața cotidiană, iar acest lucru ne poate face să pierdem esența. Evident că nu e folositor să te îngrijorezi și să te lași acaparat de multitudinea lucrurilor de pe lista ”de făcut”, în loc de aceasta poți să îți faci ordine în minte și în gânduri cu ajutorul jurnalului. Un jurnal îți va permite să întrerupi zgomotul acelei discuții interioare, care îți întrerupe constant procesul de gândire atunci când vrei să finalizezi diverse lucruri importante.


5. Devii mai creativ.


Cui îi folosește creativitatea? Dacă încă nu știai, creativitatea îți permite să găsești soluții rapide și ingenioase la diverse probleme. O minte creativă este o minte deschisă la nou, iar atunci când scrii în jurnal poți să îți dai frâu liber gândurilor și imaginației. Încearcă tehnica bullet journal!


Cum să ții un jurnal? Scrie în fiecare zi. Rezervă-ți cel puțin 5 minute pentru a nota regulat în jurnal și vei vedea cum lucrurile încep să se așeze în favoarea ta.


Descoperă pe deScris toate instrumentele care te vor ajuta să îți notezi gândurile în propriul jurnal, de la jurnale cu puncte la caiete șiagende, markere colorate sau acuarele